Een blauw hek met daarop het toegangsbord van Weij met de tekst: "Hier werken Weij aan: Zelfoogsttuin De Groentemeester (oogst mei 2023) Streekproeverij Weij (koffie mei 2023) Voedselbos Weij (aanplant eind 2023)

Over Weij

Wat tof dat je onze website bezoekt! We vertellen je graag over het hoe, wat en waarom van Weij. Laten we beginnen met het waarom.

 

Ja, waarom eigenlijk?

 

Weij realiseert, met elkaar, een mooie, duurzame en sociale omgeving.

 

Dát, is onze missie. Toen wij (Tom en Joyce) in 2016 ons roer omgooiden en een boerderij in Maassluis kochten, deelden wij de ambitie om groener te wonen en te werken. Die aspiratie hebben wij kunnen verwezenlijken met De Polderij, onze duurzame vergaderlocatie. Toen wij neerstreken in het Maassluise, ontdekten wij echter dat onze droom groter is dan wijzelf. We voelen een intense behoefte om een omgeving te creëren waar je met al jouw zintuigen kan genieten van de natuur. Zien, want alleen kijken naar een plaatje van de natuur helpt je om mentaal lekkerder in je vel te zitten. Luisteren, naar het gezoem van bezige bijen, het vrolijke gekwartel en gefluit van vogels, luidkeels gekwaak van kikkers, het ruisen van bladeren, rietstengels, water. Ruiken en proeven, geef je smaakpapillen de kost want er is zoveel te ontdekken! Voelen, vanbinnen en vanbuiten, wat natuur met je doet. Om te herstellen, genieten en delen met de mensen om je heen. 

Hoe dan?

Onze visie:

 

Weij is een circulaire en biodiverse plek waar iedereen welkom is om te leren, werken en recreëren.

 

Weij is een groene oase in de Aalkeet binnenpolder. Hier kom je samen in een unieke, vruchtbare omgeving middenin de natuur. De verschillende componenten van Weij vullen elkaar aan tot een circulair samenspel:

  • bij zelfoogsttuin De Groentemeester halen ca. 100 oogstgenoten wekelijks hun eigen onbespoten groenten van het land;
  • voedselbos Weij verhoogt de biodiversiteit en introduceert een andere manier van voedselproductie;
  • bij Streekproeverij Weij proef en snoep je uitgebreid van al het lekkers uit bos, tuin en streek;
  • in de tussentijd spelen de kinderen naar hartelust in het speelbos en maken laagdrempelig kennis met natuur en voedselproductie;
  • smaakt het naar meer? neem vanuit de Polderwinkel gerust wat lekkers mee voor thuis, of voor een ander;
  • zou je wel willen blijven slapen? Over een paar jaar biedt Weij een unieke ‘Bed & Brood’ in de polder – hier scharrel je jouw eigen ontbijtje bij elkaar 🍄

Dit alles realiseren Weij vanuit een gemeenschap. Met enthousiaste vrijwilligers, mensen die een opleiding volgen, mensen met – om welke reden dan ook – afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die blij worden van Weij. Vanuit een gemeenschappelijk goed in de vorm van een grote liefde voor de natuur. Iedereen die een steentje bij wil dragen, is van harte welkom om deel te nemen.

Wat ervaar je dan?

Weij is geworteld in 4 kernwaarden:

  • Authentiek – in je kracht! Wij geloven dat alles makkelijker is als je vanuit jouw passie en talent beweegt. Weij helpt je ontdekken wat jouw passie is en waar je talenten liggen. Om in verbinding met anderen synergie te bereiken. Om invulling aan te geven bij Weij, of bij een volgend station. 
  • Groen – midden in de natuur. We zien de natuur als de bron van ons bestaan. De natuur geeft je energie en herstelt je fysieke en mentale vermogens. Natuur verlaagt stress, pijn en zorgen, helpt je ontspannen en heeft een positieve invloed op je stemming, concentratievermogen, alertheid, zelfdiscipline en sociale gedrag. Wat zijn we zonder groen? 
  • Vanuit het hart – duurzaam en maatschappelijk. Wij zijn er dus van overtuigd dat de natuur ons enorm veel brengt. Op onze beurt, werken we vanuit respect voor de natuur: ecologisch, duurzaam en lokaal. Dat doen wij graag samen, met iedereen die in verbinding wil staan met Weij. 
  • Persoonlijk – huiselijk en toegankelijk. Als je binnen loopt bij Weij, mag je thuis komen. Je bent welkom en we maken graag ruimte voor een praatje. Of je nou komt lunchen, leren, werken of logeren, je bent thuis bij Weij.

Wie is Weij?

Ondernemerskoppel Tom en Joyce van Zwet openden na een uitgebreide ecologische verbouwing begin 2018 de deuren van duurzame vergader- en evenementenlocatie De Polderij. In krap 2 jaar tijd is de locatie uitgegroeid tot een breed gedragen succes voor bedrijfsleven met (groeiende) interesse in duurzaamheid. Met de wens om de liefde voor natuur breder uit te dragen en een connectie te maken met de lokale samenleving, ontstonden al snel nieuwe plannen. Voor een duurzame lunchlocatie, natuurhuisjes voor overnachtingen en een pluktuin voor meer biodiversiteit. Het koppel ontmoette ook Remko Boers, voorvechter van een voedselbos in Maassluis, wiens initiatief naadloos aansluit op en volledig is geïntegreerd in de plannen. Inmiddels is de pluktuin omgevormd tot een zelfoogsttuin, gedragen door Remko: De Groentemeester. De Groentemeester vormt, samen met Voedselbos Weij en Weij Streekproeverij, de basis van Weij.

Ben jij ook Weij?

vrijwilligers

stagiairs, leerlingen, etc.

Weij zijn op zoek naar enthousiaste horecafanaten met liefde voor natuur en gastvrijheid. Vanaf mei 2023 staat er een bar met terras bij Weij: Weij Bar. Hier kunnen natuurliefhebbers in de oogstmaanden: van mei tot en met oktober, op woensdagmiddag, zaterdag en zondagmiddag terecht voor een kopje koffie met huisgemaakt lekkers of een compleet verzorgde lunch.

Lijkt het jou tof om onze gasten een culinaire, groene en gastvrije beleving te geven? We maken graag kennis met je!